3 zasady, których powinieneś przestrzegać, jeżeli zajmujesz się logistyką w branży spożywczej

doki-rozladunkowe

 

Logistyka w branży spożywczej wymaga stosowania wyjątkowo rygorystycznych zasad, szczególnie w zakresie transportowania i składowania towarów w odpowiednich warunkach. Poznaj 3 najważniejsze z nich, których przestrzeganie pozwoli Ci świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dowiedz się również, jak w tym procesie pomogą Ci nowoczesne rozwiązania od Prodock, czyli np. pneumatyczne śluzy uszczelniające.

 

Specyfika branży spożywczej

Artykuły spożywcze zaliczamy do produktów FMCG, czyli szybkozbywalnych. Większość z nich ma bowiem dość krótki termin przydatności do spożycia. Największym wyzwaniem logistycznym jest zatem zapewnienie jak najszybszej dostawy takich towarów na linii producent – klient końcowy. Nie jest to łatwe, ponieważ ładunki często muszą przemierzyć setki kilometrów. Ponadto na każdym etapie łańcucha dostaw, a więc również w magazynach, należy zapewnić artykułom odpowiednie warunki przechowywania, aby zachować ich najwyższą jakość.

Zasada 1: utrzymaj temperaturę

Wiele produktów spożywczych np. nabiał czy produkty mięsne wymaga przechowywania i transportu w niskiej temperaturze. Jest to niezbędne, by zachować ich świeżość oraz powstrzymać proces psucia, a więc także zapewnić bezpieczeństwo konsumentom, którzy będą je spożywali.

Takie artykuły transportuje się i przechowuje w chłodniach oraz mroźniach. Magazyny muszą pod tym względem spełniać wyśrubowane normy sanitarne, HACCP, czy DDD. Chłodnie powinny być zatem wyposażone w agregaty i kanały wentylacyjne, a także w termohigrometry kontrolujące na bieżąco warunki w strefie przechowywania.

Co ważne, odpowiednie warunki należy zapewnić również w strefie przeładunku, aby zapobiec przerwaniu łańcucha chłodniczego. Nawet chwilowe podwyższenie temperatury otoczenia może spowodować bowiem pogorszenie się jakości produktów lub wręcz doprowadzić do tego, że nie będą nadawały się do sprzedaży.

W magazynach spożywczych najbardziej zalecane są zatem nowoczesne domki przeładunkowe, które są wyposażone w rękawy uszczelniające lub śluzy pneumatyczne. Ich zadaniem jest stworzenie szczelnego tunelu między samochodem dostawczym a budynkiem magazynu, dzięki czemu w ich wnętrzu można zachować stałe warunki temperaturowe bez względu na pogodę panującą na zewnątrz.

domki-przeladunkowe

Zasada 2: First Expired First Out

W logistyce produktów spożywczych ważną rolę odgrywa również odpowiednia rotacja towarów w magazynie. Najlepiej stosować metodę wydawania produktów FEFO (First Expired First Out), czyli zgodnie z zasadą: „pierwsze traci ważność, pierwsze wychodzi”. Najpierw do wysyłki powinny zatem trafiać towary o najkrótszym terminie przydatności do spożycia, a więc należy je również odpowiednio rozmieścić na regałach magazynowych. Dzięki temu można usprawnić proces wydawania produktów, a także zminimalizować straty wynikające z utraty ważności poszczególnych partii artykułów.

Zasada 3: zabezpiecz transport

W strefie przeładunkowej towary należy zabezpieczyć nie tylko przed zmienną temperaturą. Mogą im bowiem zaszkodzić także inne czynniki atmosferyczne np. deszcz, śnieg, czy też silne promieniowanie słoneczne. Warto więc zmontować choćby podstawowy fartuch uszczelniający przy rampie, który ochroni przed takimi czynnikami zarówno same towary, jak i ich opakowania.

Podczas ładowania towaru do samochodów dostawczych warto też zadbać o sprawny przebieg prac. Im szybciej przeprowadzi się zadania przeładunkowe, tym mniejsze będzie ryzyko uszkodzenia ładunków. W usprawnieniu prac pomagają nowoczesna automatyka, a więc takie urządzenia jak:

  • hydrauliczna rampa rozładunkowa – dzięki sterownikowi można ją szybko wypoziomować do wysokości skrzyni ładunkowej auta,
  • śluzy pneumatyczne – można je automatycznie napompować i stworzyć dzięki temu w krótkim czasie niezwykle szczelne zabezpieczenie dla przestrzeni między magazynem a samochodem.

Wyposaż magazyn razem z Prodock!

Przestrzeganie powyższych zasad pomoże Ci zapewnić najwyższą jakość usług dla branży spożywczej. Kluczem do sukcesu jest wyposażenie magazynu w nowoczesne rozwiązania informatyczne oraz urządzenia pozwalające na usprawnienie poszczególnych procesów. Wiele z nich np. pneumatyczne śluzy uszczelniające dostarczy Ci Prodock. Skontaktuj się z nami, a przedstawimy Ci pełną ofertę firmy i pomożemy dopasować najlepsze konstrukcje do Twojego magazynu.

Dodaj komentarz